Ahad, Disember 19, 2010
Kursus Sembelihan Halal & Produk Nilaitambah Ternakan (Masakan) Anjuran LPP
Peserta bersama menyediakan bahan-bahan masakan
Ustaz Sapuan Nayan dari JAIS mengendalikan amali sembelihan halal
Salam semua..
Kami baru saja selesai menyempurnakan amanah LPP untuk berkongsi pengalaman & ilmu dengan para peladang tentang penyembelihan halal & mempelbagaikan produk nilaitambah ternakan mereka. Kali ini kami memilih produk nilaitambah sebagai masakan.
Projek ternakan bukan saja tertumpu untuk menjual ternakan itu sahaja. Banyak lagi yang boleh dibuat untuk menambah lagi pendapatan sebagai penternak. Contohnya baja, telur, susu dan satu lagi pakej masakan.
Di dalam kursus ini, peserta diberi idea mempelbagaikan hasil produk ternakan mereka. 5 menu disediakan untuk dikongsi bersama iaitu masak kari kambing, kurma, dalca, sup dan masak kicap black pepper.
Terima kasih kepada LPP kerana mengamanahkan kami satu sessi kursus latihan. Terimakasih juga kepada Ust. sapuan dari Jabatan agama Islam Selangor (JAIS) atas kerjasama yang diberikan. Tidak lupa terima kasih kepada para peserta atas
komen yang diberikan. Alhamdulillah, Allah telah permudahkan kami melakukannya.. Amin.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan